torstai 8. joulukuuta 2016

Syksyn yhteenveto, eli onko mitään opittu?



Ensimmäinen lukukausi opettajaopintoja on nyt takana. On aika siis pohtia, mitä tästä on jäänyt käteen. 

Syksyn aikana olen ainakin ryhtynyt miettimään omaa identiteettiäni opettajana, millainen se on nyt, ja millainen se tulee olemaan sitten kun toimin opettajana. Olen saanut tutustua mukaviin kanssaopiskelijoihin, joita on ryhmässä monelta eri alalta. Olen saanut valtavasti uusia näkökulmia eri alojen käytäntöihin. Niitä on myös ropissut laariini tutustumiskäynneillä erilaisissa oppimisympäristöissä. Syksy on siis ollut antoisa, joskin toivoisin, että voisin käyttää enemmänkin aikaa opintoihini. Ehkä sitä aikaa siunaantuu kevätpuolella ja ensi syksynä enemmän.

Tässä vielä pohdintaa siitä, millä tasolla olen nyt liittyen arviointi-, kumppanuus-, opetus- / ohjaamis-, kulttuuri- ja hyvinvointiosaamisessa:

Olen ollut kehittämässä projektioppimisen mallia Tamkissa, ja ollut mukana yksikkömme suunnitteluryhmissä koko pitkän työurani. Opettajien kanssa yhteistyössä myös pedagogiset näkökulmat toimintaympäristöä muokatessa on tuttuja. Tällä hetkellä työympäristön arviointiosaaminen on kohtuullisen vahvaa, ja sijoitan osaamiseni soveltavan ja integroituneen välimaastoon.

Työhistoriani on myös tuonut minulle vahvaa kumppanuusosaamista. Ammattikorkeakoulun organisaatio, ja työryhmäkäytännöt ovat joka päiväisen työympäristöni vuoksi tuttua. Myös tästä näkökulmasta arvioin itseni soveltavan ja integroituneen osaajan lokeroon.

Opetus- ja ohjaamisosaamiseni on vielä hyvin alkuvaiheessa. Kuitenkin päivittäinen ohjaamistyöni, ja projektiohjausmallin kehittäminen on antanut minulle hyvän pohjan ja perspektiivin oppimiseen. Opetusosaamista tarvitsen vielä paljon, ja sitä on onneksi kevään aikana luvassa harjoittelun muodossa.

Työympäristöni on monikulttuurinen ja kansainvälinen, mutta se ei vielä tarkoita sitä, että minun kulttuuriosaamiseni olisi kovin korkealla tasolla. Samoja ohjeita ja neuvoja latelen opiskelijan tai opettajan kulttuuritaustasta riippumatta. En osaa aina ottaa huomioon henkilön taustaa siltä kannalta, että suomalaiset käytännöt eivät ole hänelle välttämättä ennestään tuttuja. Minulla on paljon oppimista sen suhteen, että saisin työympäristöstäni kulttuurisesti joustavan. Tähän kun vaikuttaa monelta osin myös paljon minua korkeammat tahot. 

Olen ollut kehittämässä ja kehitän koko ajan työympäristömme turvallisemmaksi ja hyvinvointia edistäväksi. Tartun aina heti epäkohtiin, ja vien asioita eteenpäin. Olen käynyt työturvallisuus- ja työhyvinvointi koulutuksia, ja olen sisäistänyt näiden asioiden merkityksen. Sanoisin, että hyvinvointiosaamiseni on vahvaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti