maanantai 8. toukokuuta 2017

Henkilökohtaistaminen ja joustavat opintopolut Tamkin media-alalla



Haastattelin Mediatuottamisen lehtoria Carolina Pajulaa selvittääkseni kuinka Tamkin media-alan opiskelijoiden henkilökohtaistaminen hoidetaan ja miten yksikössä toteutuu joustavat opintopolut.
 
Miten opettaja ottaa huomioon opiskelijoiden yksilöllisyyden ja tavat orientoitua oppimiseen ja opiskeluun?
Tutorohjaus. 1. vuonna ollaan sekaryhmissä. Tutorope tapaa opiskelijan kerran kuussa, alussa jopa useammin. Opintojen apuna ovat myös tutor-opiskelijat. Tutor-opettajalla on vuosikello, josta löytyy mitä missäkin vaiheessa opiskelua käydään läpi.  Yleensä opiskelijat ovat aktiivisia kertomaan erityistarpeistaan. Korostetaan jokaisen open toimesta, että uskaltavat kertoa asioistaan avoimesti. Myös ryhmä pyritään velvoittamaan kertomaan, jos huomaavat, että jollain ei ole kaikki hyvin ja varsinkin projektiopinnoissa huomaa selvästi jos jokin on vialla. Kehityskeskustelut käydään jokaisen vuoden alussa. Tamkissa käytössä olevan tukisetelin avulla opiskelija voi hakea lisää ohjausaikaa (=opettajalle lisäresursseja). Väljyys kurssivalinnoissa on hyvä ja huono. Jotkut tarvitsevat ohjausta enemmän.

Minkälaista osaamista opintojen joustava suunnittelu ja toteutus edellyttää opettajalta ja muilta työntekijöiltä?
Pitää tiedostaa hyvin ops ja mitä Tamk, ja mitä Tampere3 tarjoaa. Kv. vaihdosta on hyvä olla tietoinen, eli mitä se tarjoaa ja missä opintojen vaiheessa. Opastaa harjoittelupaikkojen oikeaan valintaan, eli mihin kannattaa suunnata, että töitä alalta voi saada. Yrittäjyysopinnot ja niiden tärkeys media-alalla.

Miten opettaja voi tukea oppimista ja opiskelua?
Olla läsnä ja avoin opiskelijoiden asioille. Ymmärtää, että opiskelija on ihminen, eli kokonaisuus. Jos opiskelija ei nuku, syö tai on jokin suru, on ihan sama mitä hänelle opetetaan. Ei hän opi.

Miten oppimisen erilaisuus näkyy opiskelijan arjessa?
Opiskelijat ovat käytännön tekijöitä, ja ne valitaan jo hakuvaiheessa. Opiskelu ei ole kovinkaan teoreettista. Kirjoittaminen monelle vaikeaa.

Miten laaditaan opiskelijan yksilöllinen opiskelusuunnitelma ja kuinka sitä päivitetään?
Käytetään Hops-pohjaa. Yhdessä keskustellaan ja lasketaan pisteitä ja mietitään mitä missäkin vaiheessa tehdään.

Miten hyödynnetään opiskelijan / tutkinnon suorittajan aikaisemmin hankittua osaamista? Millaisilla menetelmillä se kartoitetaan?
Näyttökokeet teknisellä (kuvaus, ääni, edit) puolella. Raportit tehdyistä töistä, esim. projektit.

Miten oppilaitos tukee opiskelijoiden kiinnittymistä opintoihin ja ehkäisee syrjäytymistä?
Käytetään aikaa ryhmäytymiseen. Opiskelijatutorit tärkeässä asemassa. Omat keskusteluryhmät, jossa opet ja opiskelijat yhdessä. Matala kynnys ottaa yhteyttä, hyvä ryhmähenki. Hyvä opiskeluilmapiiri on tärkeä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti